Dolar 49,1975
Euro 55,0955
Altın 6.511,79
BİST 12.108,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman 22°C
Hafif Yağmurlu
Adıyaman
22°C
Hafif Yağmurlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 24°C
Cum 26°C

ADIYAMAN’DA BİNLERCE AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI TÜTÜN İÇİN 2040 PLANI GÜNDEMDE

ADIYAMAN’DA BİNLERCE AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI TÜTÜN İÇİN 2040 PLANI GÜNDEMDE
25 Eylül 2026 20:58
38
A+
A-

ADIYAMAN’DA BİNLERCE AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI TÜTÜN İÇİN 2040 PLANI GÜNDEMDE

Türkiye’de tütün kullanımını azaltmaya yönelik hazırlanan yeni düzenleme taslağında, 2040 yılından itibaren tütün ürünlerinin üretim ve satışının tamamen sona erdirilmesine yönelik hükümler bulunuyor. Henüz yasalaşmayan düzenlemenin hayata geçmesi halinde, tütünün önemli geçim kaynakları arasında bulunduğu Adıyaman’ın da süreçten doğrudan etkilenmesi bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından üzerinde çalışıldığı belirtilen yeni tütün kontrolü düzenlemesi, Türkiye’de sigara ve diğer tütün ürünlerine yönelik kapsamlı değişiklikler öngörüyor.

Taslakta satış noktaları, paketleme sistemi, açık alanlarda sigara kullanımı ve gençlerin tütün ürünlerine erişiminin sınırlandırılması gibi birçok başlığın yanı sıra uzun vadeli bir hedef de bulunuyor.

2040’TAN İTİBAREN ÜRETİM VE SATIŞIN SONA ERDİRİLMESİ PLANLANIYOR

Gündemdeki taslağa göre, 2040 yılından itibaren tütün ürünlerinin üretimi ve satışının tamamen sona erdirilmesi hedefleniyor. Ayrıca 1 Ocak 2015’ten sonra doğan kişilere tütün ürünü satışının hayat boyu yasaklanması gibi düzenlemelerin de taslakta yer aldığı belirtiliyor.

Düzenleme henüz yasalaşmadığı için mevcut durumda tütün üretimi veya satışının 2040 yılında kesin olarak yasaklanacağına ilişkin yürürlükte bir hüküm bulunmuyor. Sürecin TBMM’de yapılacak görüşmeler ve olası değişikliklerin ardından netleşmesi bekleniyor.

ADIYAMAN İÇİN EKONOMİK BOYUTU BÜYÜK

Tütün, uzun yıllardır Adıyaman’ın özellikle kırsal kesimlerinde önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor. Bölgede çok sayıda aile üretim, işleme ve ticaret aşamalarında doğrudan veya dolaylı olarak tütünden gelir elde ediyor.

Adıyaman’da yaklaşık 10 bin kişinin tütün tarımıyla uğraştığı, aile bireyleri ve sektöre bağlı diğer kesimler dikkate alındığında yaklaşık 40 bin kişinin tütünden doğrudan veya dolaylı olarak etkilendiği yönünde tahminler bulunuyor.

Özellikle Çelikhan başta olmak üzere Adıyaman’ın bazı kırsal bölgelerinde tütün, küçük araziye sahip üreticiler açısından alternatif ürünlerin sınırlı olması nedeniyle ekonomik açıdan ayrı bir önem taşıyor.

ÜRETİCİLER AÇISINDAN ALTERNATİF GEÇİM KAYNAKLARI ÖNEM KAZANACAK

2040 hedefinin yasalaşması halinde yalnızca sigara kullanıcıları ve satış noktaları değil, tütün yetiştiriciliği yapan çiftçiler de uzun vadede yeni bir döneme girecek.

Bu nedenle düzenlemenin yasalaşma sürecinde Adıyaman gibi tütün üretiminin ekonomik ve sosyal yaşamda önemli yer tuttuğu illerde üreticilerin geleceği, alternatif tarım ürünleri ve gelir kaybının nasıl telafi edileceği başlıklarının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Tütün üreticileri açısından önümüzdeki süreçte en önemli konu ise taslağın TBMM’ye hangi maddelerle geleceği ve 2040 hedefinin kanun metninde korunup korunmayacağı olacak.

Türkiye’de tütünle mücadele kapsamında hazırlanan düzenlemenin Meclis sürecinin ardından kesinleşmesi beklenirken, Adıyaman’da geçimini tütünden sağlayan binlerce ailenin gözü de yapılacak düzenlemelere çevrildi.