Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman 32°C
Az Bulutlu
Adıyaman
32°C
Az Bulutlu
Paz 31°C
Pts 26°C
Sal 21°C
Çar 21°C

Honda’nın İlginç Tasarımlı Uçağı MH02: Havacılık Sektöründeki Çığır Açan Adım

Honda’nın İlginç Tasarımlı Uçağı MH02: Havacılık Sektöründeki Çığır Açan Adım
01.04.2023
142
A+
A-

Honda, araba ve motosikletleriyle ünlü olsa da, Japon şirket bir süre önce havacılık alanında da faaliyet göstermeye başladı. 2015’te tanıtılan HondaJet, şirketin son ürünlerinden biri olsa da, Honda’nın en dikkat çekici uçağı kesinlikle MH02 modeli.

Honda’nın uçak yapabileceğinin kanıtı Honda’nın Mississippi Eyalet Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği bu özel uçak, 1993’te ilk kez havalanmıştı. 6 kişilik özel bir jet olarak tasarlanan MH02’nin testleri 1996’ya kadar sürdü. MH02’yi diğer jetlerden ayıran şey kesinlikle tasarımıydı.

MH02’nin motorundan kanatlarına kadar neredeyse her parçası, standart özel jetlerinkinden çok farklıydı. Motorlar kanatların üstüne yerleştirilmişti ve bu, uçağa çok farklı bir görünüm kazandırmıştı. 12 derecelik açıyla gövdenin üstüne yerleştirilen kanatlar da ayrıca değişik bir görünüm sağlamıştı.

Farklılıklar bununla da bitmiyor. Küçük uçaklar genellikle alüminyum ve fiberglas karışımından yapılırken, MH02 tamamen kompozit gövdeye sahip ilk jet olarak öne çıkıyordu. Karbon fiber epoksi reçine malzemeden yapılan uçak, 655 km/s hıza çıkabiliyordu.

Tuhaf tasarımına rağmen testlerde başarılı sonuçlar elde eden Honda HM02, ne yazık ki sadece bir prototip olarak kaldı. Zaten Honda, MH02’yi bir üretim jeti olarak gökyüzüne çıkarmak gibi bir amacı olmadığını, şirketin havacılık projeleri için bir ön adım olarak kullanmak istediğini söylüyordu.

Yalnızca 170 saatlik uçuş ömrü olsa bile, MH02 HondaJet için önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıca MH02, Honda’nın otomobil ve motosiklet dışında başka bir alanda da başarı elde edebileceğinin bir kanıtı oldu.

Ne yazık ki bu ilginç tasarım hiçbir zaman üretime geçmedi, ama MH02, havacılık tarihinde gördüğümüz en ilgi çekici araçlardan biri olarak kalacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.