Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman °C
Adıyaman
°C
°C
°C
°C
°C

2025 Kahta Belediyesi Raporu Masaya Yatırıldı: Siyasetçi Serhat Erdem’den Gündem Yaratacak Açıklamalar

2025 Kahta Belediyesi Raporu Masaya Yatırıldı: Siyasetçi Serhat Erdem’den Gündem Yaratacak Açıklamalar
10.05.2026
33
A+
A-

2025 Kahta Belediyesi Raporu Masaya Yatırıldı: Siyasetçi Serhat Erdem’den Gündem Yaratacak Açıklamalar

Siyasetçi Serhat Erdem, düzenlediği basın toplantısında Kahta Belediyesi’nin 2025 yılı Meclis Denetim Komisyonu Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Basın mensuplarının Anneler Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Erdem, iddialarının dedikodulara değil, bizzat belediye meclis üyelerinden oluşan komisyonun resmi tespitlerine dayandığının altını çizdi.

Raporda yer alan usulsüzlük iddiaları, fahiş fiyatlı alımlar, akraba kayırmacılığı ve eksik yapılan hizmetler üzerinden belediye yönetimine sert eleştirilerde bulunan Erdem, yaklaşık 300 milyon TL’lik kamu zararı şüphesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.


Gider Kalemlerinde Devasa Artışlar

Kahta Belediyesi’nin 2025 yılı net bütçe gelirinin 1 milyar 267 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirten Erdem, komisyon raporuna yansıyan devasa harcama artışlarına dikkat çekti:

  • Mal ve Hizmet Giderleri: 2024 yılında 395 milyon TL iken, 2025’te %100’e yakın bir artışla 672 milyon TL’ye yükseldi.

  • Tüketime Yönelik Malzemeler: 84 milyon TL’den 129 milyon TL’ye çıktı.

  • Temsil ve Tanıtım Giderleri: 2,6 milyon TL’den 5,6 milyon TL’ye ulaştı.

  • Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Transferler: 3,1 milyon TL’den rekor bir artışla 29 milyon TL’ye fırladı.

  • Görev Zararları: 1,5 milyon TL’den 5,6 milyon TL’ye yükseldi.

“Akrabaya Doğrudan Temin” ve Şirket Oyunları

Toplantıda en dikkat çeken konulardan biri ihalesiz yapılan “doğrudan temin” işlemleri oldu. Erdem, rapordaki çarpıcı tespitleri şu şekilde sıraladı:

  • Yeni Kurulan Şirkete Milyonluk İşler: Belediye başkanının yakın akrabası adına Ekim 2025’te kurulan DFN 02 Taşımacılık firmasına, kuruluşunun hemen ardından yüksek tutarlı doğrudan temin işleri verildi. Komisyon, 67 firma arasında dönen doğrudan teminlerin rekabet ve şeffaflık ilkelerine aykırı olduğunu ve hukuki süreç başlatılması gerektiğini belirtti.

  • Kabel Bilişim Sır Veriyor, Belge Vermiyor: Belediyeye ait Kabel Bilişim şirketine 12 milyon TL aktarılarak araç kiralandığı, bu araçların tekrar belediyeye fatura edildiği iddia edildi. Komisyonun yasal hakkı olmasına rağmen belge talep ettiğinde şirketin evrak vermekten kaçındığı vurgulandı.

  • Makam Şoförünün Kardeşine İhale: Çimento, demir, mezar kapağı gibi ürünler için açılan ihaleye tek firmanın katıldığı ve 8,9 milyon TL’lik işin belediye başkanının makam şoförünün kardeşi olan “Masar Aruk”a (Kara Ticaret) verildiği ifade edildi. Üstelik bu iş için sonradan %20 (1,7 milyon TL) iş artırımı yapıldığı belirtildi.

Eksik Asfalt, Hayali Malzemeler ve Fatura Vurgunu

Erdem, altyapı ve üstyapı çalışmalarında kamu sağlığı ve vicdanını yaralayan ölçümler yapıldığını açıkladı:

  • Kağıt Üzerinde 20 cm, Yerde 10 cm Asfalt: Girne, Turgut Özal ve Menderes mahallelerinde ihale şartnamesine göre 20 cm (sıkıştırılmış haliyle 17 cm) olması gereken asfaltın, ölçümlerde sadece 10-12 cm çıktığı tespit edildi.

  • Kullanılmayan Malzemelere Fatura: Su ve kanalizasyon işlerinde, fatura edilen demir profil ve sandviç panel gibi malzemelerin gerçekte hiç kullanılmadığı komisyon tarafından tespit edilerek suç duyurusu için tutanak altına alındı.

  • Beton Fiyatlarında Uçurum: Aynı kurumun aldığı beton faturalarında büyük bir tutarsızlık göze çarptı. 40 metreküp beton 288 bin TL’ye alınırken, tam üç katı olan 160 metreküp betonun başka bir faturada daha ucuza, 240 bin TL’ye alındığı belgelendi.

  • 35 Bin Metrekarelik Belirsizlik: Doğrudan teminle 33 milyon TL’ye verilen kilitli parke ve yama işlerinde, döşendiği iddia edilen malzemenin ne kadarının gerçekten sahada olduğunun tespit edilemediği açıklandı.

Kayıp Araçlar ve Akıl Almaz İlaçlama İsrafı

  • 57 Milyonluk Kiralama: Belediyenin kendi iş makineleri varken, 131 adet aracın 57 milyon TL bedelle doğrudan temin üzerinden kiralandığı belirtildi. Otomobillerin kimlerin şahsi kullanımına tahsis edildiğinin bilinmediği, SGK bildirgelerinin sorgulanmasına ise belediye yönetiminin yanıt vermediği ifade edildi.

  • 6 Araç Alındı, 2’si Piyasada Yok: Haşereyle mücadele için kiralandığı belirtilen 6 adet pikabın 2 tanesinin sahada bulunamadığı vurgulandı.

  • 150 Litre Yeterken 1300 Litre İlaç Alındı: Kahta genelinde otla mücadele için maksimum 140-150 litre ilaç yeterliyken, 1300 litre yabani ot ilacı alındığı tespit edildi.


“Milletin Parasını, Vatandaşın Umudunu Çaldınız”

Açıklamalarının sonunda ekonomik krize ve vatandaşın geçim sıkıntısına dikkat çeken Serhat Erdem, sert ifadeler kullandı:

“Çocuğuna okul harçlığı, sabah fırından ekmek alamayan babanın, kirasını ve doğalgazını ödeyemeyen vatandaşın acısını yaşayamıyorsanız, başınızı yastığa koyduğunuzda bunun hesabını veremezsiniz. Yiyin beyler yiyin… Bunları biz söylemiyoruz, bizzat belediyenin komisyonu tespit etmiş. Devlet size kaynaklarını açmış, vatandaş inanıp size oy vermiş ama siz sadece giden paraları değil, vatandaşın umudunu da çaldınız.”

Hukuki Süreç Başlıyor: 300 Milyon TL’lik Kamu Zararı İddiası

Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdem, komisyon raporundaki tespitlerin hukuki bir sürece dönüşeceğini açıkladı. Avukatlardan oluşan bir ekibin raporu detaylıca incelediğini belirten Erdem, önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulunacaklarını ve başsavcılığa suç duyurusu yapacaklarını ilan etti. Erdem, rapordaki görev zararları, şişirilmiş faturalar ve suistimaller göz önüne alındığında, toplam kamu zararının yaklaşık 300 milyon TL civarında olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.